Cat de plina ne este viata?

Cat de plina ne este viata?

21.02.2012 22:16 0 comentarii

Un profesor se afla in fata studentilor sai avand cateva obiecte la indemana. La începerea cursului, fara sa spuna un cuvant, a luat un borcan mare si a inceput sa-l umple cu pietre cu diametrul de aproximativ 5 cm. I-a intrebat apoi pe studenti daca borcanul este plin. Cu totii au fost de parere ca “borcanul este plin”.

Apoi, profesorul a luat o cutie cu pietricele si le-a turnat in borcan scuturandu-l usor. Desigur ca pietricelele s-au rostogolit printre pietrele mari si au umplut spatiul dintre aceastea ramas liber. Apoi i-a intrebat din nou pe studenti daca borcanul este plin. Au fost cu totii de acord ca “este plin”. Si au ras.

Profesorul a luat o cutie cu nisip si l-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Desigur, nisipul a umplut spatiul ramas liber. Acum, a spus profesorul, vreau sa intelegeti ca asa este si viata voastra. Pietrele mari sunt lucrurile importante: familia, partenerul, sanatatea si copiii vostri, lucrurile care raman atunci cand totul pare pierdut, lucrurile cu adevarat importante care dau valoare vietii. Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza: slujba, casa, masina. Nisipul reprezinta lucrurile mici, care completeaza restul. Daca puneti in borcan mai intai nisipul, nu mai ramane loc pentru pietrele mari si pentru pietricele. La fel se desfasoara si viata voastra: daca va consumati timpul si energia cu lucruri mici, nu veti avea niciodata “spatiu” pentru lucruri importante. Fiti atenti la lucrurile care sunt esentiale pentru fericirea voastra! Faceti-va timp pentru voi! Va va ramane mereu destul timp sa mergeti la serviciu, sa faceti curat in casa sau sa duceti gunoiul. Aveti grija de pietrele mari in primul rand, adica de lucrurile care, intr-adevar, conteaza! Stabiliti-va prioritatile: restul este doar nisip!

Acum urmeaza partea comica a povestirii. Un student a luat borcanul, despre care cu totii erau de parere ca “este plin” si a turnat in el o sticla cu bere. Berea a patruns in spatiille ramase libere si a umplut “cu adevarat” borcanul!

 

Morala: Nu conteaza cat de “plina” iti este viata; mereu ramane loc pentru o bere!

Postari asemanatoare:

Daca ti-a placut, lasa-ne un comentariu:


Trackbacks